RSS Feed

Ciasteczka Świętego Mikołaja

8 listopada 2014 by Gosia

Speculaas

Mocno korzenne ciasteczka wypiekane m.in. w Holandii. Dawniej wypiekano je w wigilię dnia Św. Mikołaja (Sinterklaas) – 5 grudnia. Używano też wtedy specjalnych drewnianych form do nadania kształtu i wzoru ciasteczkom. Na początku ciastka przedstawiały postacie świętych lub postacie biblijne. Z czasem zaczęto stosować różne formy: przedstawiające zwierzęta, sceny z życia, itd. Dobierając odpowiednią foremkę można też było przekazać wraz z ciastkiem obdarowanej osobie swoje uczucia.

Główne składniki ciasta to mąka, masło, brązowy cukier, proszek do pieczenia i odpowiednia mieszanka przypraw korzennych. Proporcje tych przypraw były strzeżoną tajemnicą dawnych cukierników. Każda cukiernia miała też swój własny sposób przyrządzania i pieczenia ciasta. Właśnie ze względu na wysoką cenę przypraw korzennych speculaas nie gościły w domach na co dzień były zjadane przy wyjątkowych okazjach. Trochę szkoda, że dziś speculaas można dostać przez cały rok w wielu marketach. Dlatego przywróćmy tę magię dawnych wypieków w naszych kuchniach :) Na pewno jest to pracochłonne ale efekt niezapomniany!


Brak komentarzy »

Brak komentarzy.

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.